Noen aktuelle programpaletter for skole- eller annen bruk!

Her vises noen mulige rimelige/gratis programpaletter for bruk i digitalt skapende virksomhet (Du finner lett frem til nedlastbare linker ved enkle Internettsøk på navnene med tillegg av ordet «software».).

Verktøypalett for grunnleggende 2D-animasjon:

Verktøypalett 2D animasjon

Verktøypalett 2D animasjon

Det finnes altså mange programmer man kan bruke for å lage 2-dimensjonale animasjoner (3D dybde får man så evt. bruke kunnskaper om perspektiv, med mer for å få til, om man vil!) Uansett ønsker man sikkert å kunne formidle animasjonen videre etter at den er ferdig, og da er nok den mest funksjonelle metoden å lage animasjonen om til digital video, derfor er et par slike programmer med. For stopp-motion animasjon finnes det ellers veldig mange alternativer (+ noen av de som er på paletten!). Nå synes jeg det allikevel er viktig å arbeide med/lære seg om «time line» baserte animasjonprogrammer, – da slike ser ut til å være mest brukt innen animasjon i dag.

Verktøypalett for grunnleggende 3D-modellering:

Verktøypalett 3D anim nybegynner

Verktøypalett 3D modellering nybegynner

For 3D-konstruksjon, 3D-modellering og 3D-animasjon finnes det veldig mange gratis muligheter. Men hva som kan fungere alene eller sammen med andre programmer er det ikke alltid så lett å finne ut av. Her er en palett med 3D-programvare (gratis eller open source) som sammen kan få til det meste av alt fra enkel til mer avansert og fri 3D-modellering. Det er allikevel viktig å ha noen grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen digital 3D for å virkelig kunne utnytte denne paletten. Visualiseringsverktøyene trenger nok ellers en palett helt for selg selv, da det finnes flere muligheter alt etter hva man ønsker å visualisere. Rene konstruksjonsprogrammer for arbeidstegninger og lignende er ikke med her. De bør nok få sin egen palett!

Til slutt en palett med 3D-programmer som sammen utgjør et gratis alternativ til mange av de profesjonelle løsningene som finnes.

3D mer avansert palett

3D mer avansert palett

Så godt som alle de «frie» programmene her finnes det mye materiale, tutorials (opplærings-sider og videoer) om. De har alle aktive «communities» som diskuterer, utvikler og formidler informasjon om disse.

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.