Fri programvare og frie nettbaserte synthesizere- og diverse lydstudioprogramvare for bla lydpålegg til film

Ved opplegg der man jobber med video kan det ofte være lurt å kunne legge til både effektlyder (foley-lyd) og atmosfærelyd (kontentum-lyd) når man redigerer filmen. I tillegg vil man kanskje også i ha noe stemningsskapende musikk i bakgrunnen.

Ofte kan lyden kameraet tar opp når du filmer enten være preget av vind og annet du egentlig ikke ønsker å ha med i filmen. Så kan man heller konsentrere seg om å få tatt opp eventuell dialog slik at denne kommer best mulig frem i opptaket. Selvsagt kan man i noen sammenhenger også legge på denne i etterkant.

Klar og tydelig bruk av lyd, godt brukt, vil kunne fremheve både budskap og uttrykk. De fleste videoredigeringsprogrammene har mulighet for å legge til et eller flere spor med lyd. Det må også sies at mange effektlyder slik som trampelyder mm er det ellers morsomt å lage selv, med ulike redskaper; – alt fra bruk av kjøkkenredskaper og annet som lager interessante lyder (spesielt om man lager animasjonsfilm!). Det kan dog være lurt å redigere disse (filtrere bort ulyd, rette opp frekvensfordeling mm) noe i et lydredigeringsprogram i etterkant før man legger disse på filmen.

Atmosfærelyd (kontentum) kan man i de fleste tilfellene ta opp med eksternt opptaksutstyr i forbindelse med filmingen, men også der finnes det andre muligheter. Det finnes programvare som kan generere ulike lengder med atmosfærelyd slik som for eksempel: Atmosphere Lite: (Nature Sound Generator), eller Soundscape Generator.

soundscape generator screenshot

Med Soundscape generator kan man i tillegg til «bibliotek-lydene» legge til andre lyder som man lager selv eller finner gratis på nettet. Kvaliteten av frie lyder på nettet kan variere noe, men som svake bakgrunnslyder er dette noe man sjelden legger veldig mye merke til. Her et par ressurser til mengder av gratis lyder: http://www.stonewashed.net/sfx.html, og http://www.flashkit.com/soundfx/.

En interessant tjeneste som både er fri og helt nettbasert er: http://naturesoundsfor.me/. Det som er fint med denne er at man rett fra nettleseren kan laste ned lyden man genererer! Et begrenset utvalg av lyder, men meget lett å bruke! Et lite aber er det at lyden som kan lagres på din datamaskin er i ogg-formatet og noen videoredigeringsprogrammer kan ikke importere denne direkte. Da må man finne et annet program enten nettbasert for å konvertere lyden til et annet brukbart format (f.eks. http://www.online-convert.com/), eller bruke et installert lydredigeringsprogram slik som Audacity 2.0 (gratis open source)…

Musikk og synth-effektlyder kan man faktisk lage mye av selv også.

DIVERSE ONLINE MUSIKKPRODUKSJONSREDSKAPER:

Online synthesizer(e) mm /musikkproduksjonsapplikasjon:

http://www.audiotool.com/  Mange muligheter, – muligens best til å lage «type technomusikk». audiotool screenshot

For å kunne lagre og eksportere det man lager, må man registrere seg. – Allikevel må man ikke være musiker for å kunne få til noen stemningsskapende lyder/lyduttrykk! Noe som jeg mener er mulig med flere av de linkene som følger her:

Pling plong greie, ikke noen egen laste ned lyd/sekvens (men kan man ta opp lyden fra datamaskinen med en «what you hear»-funksjon kan man alltids ta opp lyden internt): http://tonematrix.audiotool.com/

Pling plong greie mer avansert med flere spor og trommer, ikke noen egen laste ned lyd/sekvens, men man kan dele med seg det på nettet via link til online app: http://inudge.net/index.en.html

En enkel trommemaskin som kan eksportere wave-filer (OBS! funksjonen for dette heter der Bounce!):  http://www.drumbot.com/projects/sequence/

Sonant Live:  http://sonantlive.bitsnbites.eu/  er en online synth som kan eksportere wav-filer. Man må lage noen lyder med den enkle sekvenseren først for å ha noe lyd å eksportere! De holder også på med en ny lignende onlinegreie, Soundbox (link på hovedsiden).

Så da er det bare å mekke lyd og musikk best man kan!

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s