Gratis 3D modellering – En oppdatert pakkeløsning pr nov.2012.

PAKKEN:

  1. Sculptris for fri modellering og teksturering.
  2. Autodesk 123D for arbeid med konstruksjon eller for å lage grunnmodeller for videre bearbeiding i for eksempel Sculptris. OBS! Dessverre må man nå logge seg inn for å kunne eksportere modellene sine til diverse ulike formater (noe som er nødvendig dersom man vil bearbeide modellene sine videre). Har du noen av disse kontoene er det lett å logge inn, ellers må man lage en ny konto. Da programmet ennå er i en betaversjon antar jeg at dette er for å kunne logge eventuelle feil slik at disse kan bli rettet.
  3. MeshLab : Program for å konvertere mellom ulike 3D-formater.
  4. Så er det å evt finne et program for å rendere (tegne ut et bilde/animasjon) av de objektene man lager. Her har jeg tidligere nevt Caligari TrueSpace (som i tillegg inkluderer både ulike former for modellering og avansert rendering). Da det nå ikke finnes noen støtte for dette må vi se etter andre muligheter for oppsett av scener (Oppsett med flere objekter med definerte materialer og lyssettinger). Det finnes flere slike i gratis-segmentet, men jeg er pr i dag litt usikker på hva jeg vil foreslå!? – Et par av de som mange anbefaler er Kerkythea , eller Ogre, – Jeg har ennå ikke jobbet med denne delen, da jeg har laget scener i TrueSpace eller Bryce. Dette får vi evt komme tilbake til… Enkle bilder kan man uansett lage fra både Sculptris og 123D.

BRUKEN:

For fri skulpturering av 3D-objekter er fortsatt Sculptris programmet! Med eksport og import av obj-filer er dette fortsatt brukbart til fri modellering av «organiske» modeller. For de viderekomne/profesjonelle kan f.eks Z-brush eller Autodesk Mudbox  foreslåes, blant flere.

Fri modellering med påfølgende maling av objekter i Sculptris er såpass enkelt å utføre at det muligens kan brukes i skolen allerede i lavere trinn dersom man vil dette! Bilder av modellene kan så skrives ut.

Mulighetene er mange med denne pakken. Man kan lage noe i 123D og for eksempel lagre dette som stl-format (stereolitography), en type solidformat som man kan importere i MeshLab og der videre eksportere dette som obj-fil for videre arbeid i f.eks. Sculptris.

Siste nytt: Det har kommet et nytt gratisprogram for friere 3D modellering som ser interessant ut CB Model Pro (ennå i betaversjon) og man må registrere seg for å få flere eksport/importmuligheter. 15 dagers test uten registrering. Skal sjekke ut dette.

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s