Å arbeide med digital bildeskaping (bilde/illustrasjon) rett i nettleseren uten installasjon og registrering – (oppdatering).

Her er en oppdatert oversikt over noen av de tjenestene jeg tidligere har beskrevet som funksjonelle verktøy i nettskyen. Hvor funksjonelle de egentlig er i en klasseromssituasjon er det opp til dere der ute å komme med tilbakemeldinger på. Her er noen muligheter jeg kommer til å presentere for våre nye kunst- og håndverkslærerstudenter nå i høstsemesteret. Applikasjonene kan kjøres fra nettlesere på PC med Java, og/eller Flash-tillegg installert.

Bitmapbasert tegning:

Male med PC: Sumopaint (http://www.sumopaint.com/start/). Klikk app for å få programmet til å kjøre på hel skjerm. Lengst til venstre øverst kan man velge språkversjon, og det norske flagget finnes der, og da blir verktøy og menyer på norsk! Sumopaint har veldig mange av de verktøyene vi kan finne i bildebehandlingsprogrammer, og det er også mulig å behandle fotografier (som man kan laste opp). Vær obs på at et nettskyprogram som dette kanskje ikke fungerer like godt med mange lag i bildet slik et lokalt installert program gjør. I tillegg er responsen på det man gjør betydelig tregere. Men har man ikke tilgang til et male-/tegneprogram, er det allikevel mye man kan få til her.

– Og man kan lage ganske store bilder og lagre disse direkte til den datamaskinen man jobber på (eller andre tilgjengelige eksterne lagringsmedier)! Reklame for pro-versjon og annet må man dessverre regne med kommer opp når man bruker slike online gratisprogrammer.

Vi har opplevd at serveren til sumopaint var nede her om dagen, men har funnet et annet lignende alternativ: http://www.splashup.com/. Dette kan også håndtere lag, og gjøre mye av det vi finner i Sumopaint. (Det kan være lurt å ha et alternativ i bakhånden!)

fra sumopaint - eksempel

I Sumopaint kan man male/tegne og evt redigere fotografier.

Det finnes selvsagt også mange andre online programmer som gjør mye av det samme, her er en liten oversikt: http://designbeep.com/2011/05/12/33-free-and-online-tools-for-drawingpainting-and-sketching/ .

Vektorbasert tegning/design:

Dessverre har Aviary (nevnt tidligere i denne bloggen, med mange ulike online-verktøy) nå blitt lagt ned, så da var det ikke lett å finne noen nye og bedre vektor programmer, – men svg-edit finnes ennå som en Javascriptbasert applikasjon som man kan bruke direkte i nettleseren. http://code.google.com/p/svg-edit/ .  Alpha build versjonen fungerer stort sett greit på min Win7 PC. Png (24-bits bitmap eksport) ser dessverre ut til å ikke fungere for meg. Så jeg må derfor bruke text-editoren i windows til å lagre bildene som ren vektorgrafikk (programmet gir oppskrift på dette), for deretter å evt konvertere svg-filene til bitmap eller andre vektorformater for videre bruk.

svg-edit arbeidsområdet

Dersom jeg fortsatt må bruke min nettleser og nettet til å konvertere (Adobe Illustrator og andre vektor programmer kan importere (åpne) svg filer direkte), trenger jeg et nettbasert program for å konvertere til andre vektor eller bitmap-formater!  Det finnes flere løsninger for dette:

En online «converter» (gratis bruk og uten krav til registrering med mer) jeg har funnet, som faktisk fungerer for konvertering mellom ulike typer bildefiler (bitmap og vektor-filer) i tilegg til mange andre filtyper (har ikke testet ut dette ennå): http://www.online-convert.com/ (mye reklame med mer, men ser ut til å fungere så langt jeg har testet det ut!)

Med dette kan vi faktisk få anvendt mange ulike digitale bildeverktøy, (uten at «IT-ekspertene» installerer spesiell programvare, eller for de tilfellene du ikke får noen til å hjelpe deg med verken det ene eller det andre i forhold til å skape digitalt), helt på egen hånd!!! – Så lenge vi har en eller flere brukbare PC’er koblet til Internett!!!

Til hva og hvordan du kan bruke disse verktøyene i kunst og håndverksfaget tar jeg ikke opp i denne «teknobloggen» foreløpig (- men ser klart at det også er behov for å dele slik informasjon – og oppfordringen er: del med deg!!!).  Se ellers på muligheten for bruk av dette (digitale verktøy) i ulike delprosesser innen designoppgaver mm. – Alt fra ideutforming til arbeidstegninger med mer… Taktilt arbeid direkte i materialer er viktig – men i dag er en kombinasjon med hjelp av de digitale verktøyene også like relevant! – Slik vi finner slike brukt ellers i det samfunnet vi lever i.

Om digital bildeskaping

Universitetslektor ved Universitetet i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s