Gratis CAD-program suite for nybegynnere, fra Autodesk!

Det kommer stadig nye gratismuligheter for å arbeide/starte med 3D-konstruksjon og 3D-modellering. Nå har også en av de tunge programvareutviklerne innen området kommet med gratisversjoner for personlig bruk til installasjon på egen PC. Noen av disse er også nettskybaserte. Jeg sikter til Autodesk som lenge har vært så godt som enerådende innen profesjonell CAD. Autodesk 123D er en hel suite med 3D programmer (og noen også i «app-format» for bruk på for eksempel  en iPad). Disse er foreløpig i betaformat, så vi får se hva som skjer med konseptet etter hvert..

Pakken består av hele fire ulike programmer:  123D, 123D Make, 123D Sculpt, 123D Catch.  Autodesk 123D Sculpt gratis app til iPad (enn så lenge!). Hovedsuiten for PC finnes i både 32- og 64-bitsformat, og er ganske stor å laste ned ca. 560MB.  Man må uansett registrere seg for å få lastet ned og bruke disse. Installasjonsprogrammet legger inn både Microsoft.net med oppdateringer og Visual C-biblioteker, noe også flere andre 3D programmer bruker som plattform. Kravene for PC er relativt store, men har du en ganske ny PC (maks 2-3 år gammel) med god lagringsplass, så burde det fungere.

Grensesnittet til Autodesk 123D modelleringsprogrammet ligner ved første blikk litt på SketchUp, men når man får sett seg litt rundt og både høyre og venstreklikket litt, ser man raskt at dette har adskillig større funksjonalitet.  Det må her nevnes at dette programmet er et rent CAD-program for bruk til konstruksjon, og skiller seg derfor litt i forhold til 3D-programmer beregnet for illustrasjon og animasjon.

Grensesnittet til Autodesk 123D Beta

Autodesk 123D har et greit og oversiktlig grensesnitt

En egen funksjon (også som eget program, 123D Make, utgår dessverre 28.02.12) for å lage «flak» av for eksempel kartong (fra utskrifter). Der kan man skrive ut på kartong, klippe ut delene og lime sammen disse «flakene» til en fysisk 3D-modell. CAD-Programmet har i tillegg muligheter for eksport av modellene til flere kjente 3D-formater, noe som også gjør dette fleksibelt til bruk sammen med annen 3D-programvare.

Autodesk 123D Catch er et annet interessant program der man kan lage 3D modeller med utgangspunkt i fotografier av gjenstander, og lagre disse som 3D-filer for bruk i 3D-programmer eller poste YouTube-videoer som viser disse. Kanskje noe for de som ønsker en alternativ måte å vise sine formingsgjenstander i nettundervisning eller lignende!?  Et annet slikt program jeg testet ut for en god del år siden var det litt dyre DSculptor. Det kunne også lage en java-applet med tilhørende html-kode til å lime inn på nettsider slik at man der kunne rotere, skalere med mer for å se de fotograferte objektene som 3D-modeller med tilhørende tekstur. Her er et par av mine gamle eksempler: Steinskulptur,  og Plastilinaskalle. Kommer evt tilbake med erfaringene fra bruken av Autodesks program for dette.

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s