Fra foto til 3D!

Det har i de siste årene skjedd mye i forhold til å lage om eller bruke fotografier til 3D-modeller eller 3D-visualiseringer. Merk forskjellen her, mellom 3D-modeller og 3D-visualisering. Der er det allerede en stor forskjell på hva som foregår. I tillegg har vi 3D-visualisering i form av Real3D, slik jeg tidligere har beskrevet, som forholder seg til andre teknologiske systemer og løsninger. Det jeg vil orientere om her er 3D fra foto der det blir laget digitale 3D-objekter som så får en hud over seg (tekstur). Utviklingen der har også gått fremover, med mer avanserte teksturer og muligheter for å få med masse detaljer med mer, både i sanntidsvisning så vel som i renderte bilder og animasjoner. Det finnes også her forskjeller mellom hva slike kan brukes til og om det er mulig å modellere videre (forandre) på dette i ettertid.

Her er et eksempel på de to store forskjellene i forhold til brukbarhet av 3D-modeller vi kan få ut fra fotografier VS ordinære modellerte 3D-objekter:

Modell fra fotografi bestående av punkter (punktbasert mesh) som indikerer plassering av objekt(er) i et 3D-univers. Denne kan man kle med en tekstur, og da ser jo objektet helt greit ut når man roterer, vender og vrir på det. Altså greit nok for visualisering!:

Fra fotografi en 3D modell med punkter

3D fra fotografi, en 3D-modell med punkter

 

Modell fra 3D-modellering der polygoner(polygonbasert mesh) indikerer en klar form av objekt:

En 3D-modell laget med polygoner som kan redigeres

 

Den polygonbaserte meshen lar seg lett forandre på i forhold til den punktbaserte. Nå kan man alltids lage om den punktbaserte meshen til polygoner, men da kreves det en god del kunnskap og tidskrevende arbeid. Denne kan også kles på med tekstur, og når man så ser på den i 3D (vender og vrir) så vil 3D-visualiseringen ikke nødvendigvis være så veldig forskjellig fra den punktbaserte modellen.

Jeg nevnte i forrige posting om Dsculptor som et program som laget 3D-modeller med teksturering. Dette lager faktisk en mesh som kan redigeres, men uansett vil man fra foto få så komplekse modeller at redigering uansett kan være vanskelig og tidskrevende. Skal man lage 3D-modeller ut i fra virkelige objekter, vil fremdeles laserskanning være et godt alternativ, – men det koster fortsatt ganske mye i både tid og utstyr. Men fremtiden kanskje har overraskelser på lur!? De fotobaserte programmene utvikler seg stadig til det bedre. Her er noe av det jeg har funnet på nettet om dette:

 

Relativt dyre kommersielle versjoner av foto til 3D-programvare:

PhotoModeler: http://www.photomodeler.com/index.htm?gclid=CMG127Kylq4CFU8wmAod-Hl_IQ

Dsculptor: http://www.d-vw.com/dsculptor/about/about_d_sculptor.htm

http://www.3defy.com/ (betaversjon av program som på en måte kan lage 3D via foto. Interessant å se utviklingen her! – Inkluderer funksjonalitet som at man må ha en viewer som ser ut som en slags kikkert) – Altså ikke nødvendigvis programvare som lager om foto til 3D modeller.

Gratisprogrammer og lignende:

insight3d – Open Source prosjekt: http://insight3d.sourceforge.net/ . Et prosjekt under utvikling som ser veldig interessant ut!

Make3D- Convert your still image into 3D model. Ligner litt på Microsofts Photosynth.

http://make3d.cs.cornell.edu/ . Interessant forskningsprosjekt. Nettbasert.

3D models created from photos (betaversjon)

http://www.photo-to-3d.com/ Kan lage 3D visualisering fra 2 fotografier direkte på nettet.

http://photosynth.net/Default.aspx . Microsofts løsning av en slags 3D-visualisering man kan lage ut i fra mange fotografier fra et sted.

http://www.123dapp.com/catch Autodesks løsning på å lage 3D-modeller fra foto. Oppdaterer dette innlegget med mer informasjon så snart jeg får testet dette ut!

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s