Gratis 3D-programvare for kunst og illustrasjon

Jeg har tidligere nevnt modelleringsprogrammet Sculptris (http://www.pixologic.com/sculptris/), som nå har kommet med en enda bedre versjon. Dette er altså funksjonelt til enkelt å modellere og fargelegge organiske 3D-former. Kobler man dette med et annet 3D-program for 3D-landskap, får man muligheten til å plassere sitt modellerte (og teksturerte) objekt i et 3D-landskap, samt rendere dette til et bilde eller en animasjon. Tidligere var det oftest begrensninger på dette, med vannmerker med mer, og lysten til å lage noe brukbart ble ikke særlig stor. Nå har et par produsenter av slik programvare endelig fjernet begrensningene for de som ønsker å lære seg dette og ikke ønsker å bruke programvaren kommersielt.

Modellere og fargelegge objekter i Sculptris

Vue ‘d’ Esprit var et program for å lage «pene» landskap og animasjoner av disse, og dette programmet (nå en rekke ulike versjoner) har utviklet seg mye de siste årene. Det brukes nå også av profesjonelle. Kompliserte landskaper slik som jungelen i filmen Avatar kan
lages med den profesjonelle versjonen av dette programmet. Firmaet e-on software, inc. har nå laget en gratisversjon som man kan bruke ikke-kommersielt http://www.e-onsoftware.com/products/vue/vue_9_pioneer/. Denne må registreres for å slippe vannmerker, men dette koster ikke noe!

Bryce var et av de programmene jeg tidlig på 2000-tallet brukte for å lage diverse landskap i egen skapende virksomhet. Programmet har et litt spesielt grensesnitt laget av Kai Krause, som er litt annerledes enn de vi er vante med, for eksempel Adobes grensesnitt, allikevel ganske lett og intuitivt å sette seg inn i. Det har i utgangspunktet ikke like gode landskaps-objekter som Vue, men lyssetting, objekt-håndtering, overflater med mer er ganske enkelt og greit å sette seg inn i. Det som er veldig bra, er at det er enkelt å importere objekter (bla obj-filer med teksturer og lignende fra f.eks Sculptris) slik av man i landskapet kan plassere sine objekter og få disse lyssatt i et miljø. Så kan man rendere ut disse scenene til store bilder for utskrift med mer! Så en kombinasjon av Sculptris og Bryce 7.1 PLE lar oss nå leke med, og utforske 3D-illustrasjon på en enkel måte, så lenge vi ikke bruker disse programmene kommersielt!  Ikke minst er dette nå en ny mulighet vi tidligere ikke hadde i forhold til kreativ bruk av 3D i en skolesammenheng!

Sculptris og Bryce sammen!

Reklamer

Om digital bildeskaping

Universitetslektor ved Universitetet i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Gratis 3D-programvare for kunst og illustrasjon

  1. Jeg har sykt lyst til å lære meg 3d-tegning!

    • Hei Andrea!
      Mange takk for innlegget!
      Det finnes mange muligheter i forhold til dette! Spørsmålet er om du ønsker å lære deg 3D-konstruksjon eller 3D-modellering!? I utgangspunktet er det mange likheter, men også noen forskjeller. 3D-konstruksjon forutsetter at du vil ha kontroll over alle dimensjoner (mm og cm) på det du konstruerer (og at det er noe som skal ferdiggjøres fysisk), eller om du ikke er så nøye på dette (da er friere 3D modellering til illustrasjon et alternativ). Det er altså to forskjellige verdener innen 3D. De som jobber med 3D for konstruksjon og de som jobber med 3D for illustrasjon/animasjon. Denne bloggen omtaler hovedsakelig programvare for visualisering (bilde/animasjon). Programvaren jeg omtaler er stort sett grei å sette seg inn i selv om det for å bli god i den krever ganske mye forsøk og trening. Du blir ikke god i noe uten å jobbe mye med det uansett. Det finnes ikke noen «fin design» knapp innen det digitale området, på lik linje med det å lære å tegne. – Men det som er fint med det digitale området er at det finnes masse informasjon om dette på nettet! Starter du med fri modellering med f.eks. sculptris, finnes det masse god informasjon som f.eks: http://www.pixologic.com/blog/?s=sculptris . Du kan også finne lignende opplæringsvideoer på Youtube( http://www.youtube.com/results?search_query=sculptris+tutorial&aq=1s&oq=scupltris). Vi har ellers flere gode studier ved Høgskolen i Telemark dersom du ser etter en utdanning innen det digitale området! Lykke til videre! Hilsen Per Ola Juusola

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s