Phun et fysikksimuleringsprogram man kan ha mye moro med!

For et par år siden kom jeg over gratisprogrammet Phun, – et 2-dimensjonalt visuelt fysikksimuleringsprogram med et grensesnitt som ligner mye på et tegneprogram. Programmet er utviklet av Emil Ernerfeldt, som en masteroppgave/forskningsprosjekt ved Universitetet i Umeå. Phun er altså et fysikksimuleringsprogram beregnet for skolebruk, og det har til og med en spesiell funksjon som gjør det lett å bruke på et SMART-board eller lignende interaktiv tavle. Foruten å lage/utforske simuleringer innen fysikk og matematikk, kan man med fordel bruke det som et animasjonsprogram. Programmet finnes også i en litt mer avansert versjon: Algodoo, som kan kjøpes. Programmet har fått en stor tilhengerskare på nettet, og har egne fora, og i tillegg kan du på YouTube finne mange eksempler på animasjoner og simuleringer.

Inspirert av verker av Jean Tingely har jeg tidligere blant annet laget noen tegnemaskiner med programmet: Estetic draw machine, Stjernetegnemaskin.

Følgende viser noe av mekanikken bak en slik tegnemaskin: Kinetisk tegning 2.

Man kan lage masse annet morsomt med programmet slik som denne ”flipperspill (pinnball)-inspirerte” maskinen: Tidsmaskin uten spesifikk tid.

Programmet er også meget anvendelig for å simulere ulike konstruksjoner i en designprosess. Her er et eksempel på en ganske «sær» konstruksjon: Hoppemaskin. Programmet kan uansett brukes til mer seriøse utprøvinger!!!

Som et et greit og gratis program for å ”grabbe” skjermaktivitet/animasjoner/simuleringer, har jeg ofte brukt Windows Media Encoder 9. – Et funksjonelt program til slikt, men kanskje litt vanskelig å sette opp riktig for å få grabbet det du vil på en enkel måte. Du må stille inn mye selv, – fra hva som skal ”grabbes” til kompresjon av video/lyd med mer. – Så kan man jo etterpå redigere videoen i et passende videoredigeringsprogram. F.eks Windows (Live) Movie maker som følger med eller kan lastes ned gratis for de nyeste Windows operativsystemene.

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s