Gratis lyd, musikk og redigering av slikt på PC

I forhold til arbeid med multimedia i oppgaver med mer, kan det være kjekt å vite at det finnes veldig mye gratis programvare innen området lyd og musikk. Alt fra programvare til komposisjon, lydbearbeiding til generering av lyder og effekter.

Et nettsted som har en god oversikt over dette er http://www.vstplanet.com

Der kan du finne stort sett alt du trenger.

Mange lyd/musikk-redigeringsprogrammer har støtte for Steinbergs standard av (http://www.steinberg.net/en/home.html ) pluginmoduler som kalles for ”vst-plugins”. Disse kan være enten virtuelle musikkinstrumenter (softsynther) eller effektplugger (ulike typer filtre med mer som kan bearbeide innspilt digital lyd).

Å installere og bruke slike vst-plugger i tilknytting til en editor/musikkprogram utvider dette med funksjoner/funksjonalitet som programmet i utgangspunktet ikke har. For å få til et vellykket oppsett med redigeringsprogram og aktuelle vst-plugger trenger man noe innsikt i forhold til datamaskinens lydkort og om aktuelle ASIO-drivere (programvare som håndterer digital lyd i datamaskinen i samarbeid med lydkortet – http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_Stream_Input/Output ). For de fleste  nye (og generelle) lydkort i datamaskiner kan man bruke generelle ASIO-drivere (slik som http://www.asio4all.com/). En slik driver må i de fleste tilfeller først installeres for at redigeringsprogram og eventuelle vst-plugger skal fungere. Dyrere separate lydkort har som regel egne ASIO-drivere med på installasjons-CD.

Eksempel på et annet nytt gratis musikk/lydrerdigeringsprogram som ser interessant ut er : http://itpro.no/fil/1829.html (Dette fungerer både for Linux og Windows maskiner!)

Oppfordringen er! Lag egen musikk, lyder mm. Da kan ingen komme å si at de har opphavsretten, og du kan bruke det slik du selv ønsker!

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s