Stereoskopisk 3D – anaglyfe bilder

Illusjon av 3D i filmer og 3D-fjernsyn og lignende har i det siste blitt mye fokusert på i media. Det finnes to hovedtyper stereoskopisk 3D,  – aktive eller passive teknologier. En av de mest kjente passive teknologiene er anaglyf 3D (http://no.wikipedia.org/wiki/Anaglyf – anaglyph på engelsk). Teknologien er gammel, men er nå blitt mye bedre og enklere å bruke/utforske. De aktive teknologiene med ”LCD-lukkerbriller” med mer er noe vi kommer til å høre mer om fremover, evt mer om dette senere…

Lage anaglyfe 3D-bilder med digitalt kamera og PC:

Ta to bilder med ca.6-8 cm avstand mellom hver eksponering (et for hvert øye). Et bilde for det venstre øye skal se, og et bilde for det høyre øye skal se. Dette fungerer stort sett greit dersom du holder kameraet i vater og flytter det litt mot venstre eller høyre for det andre bildet. Bruk gjerne stativ. Det finnes også en slags ”slider” å få kjøpt som gjør dette mer presist:  http://www.3dstereo.com/ (en nettbutikk som har det meste i relasjon til ulike former for stereobilder) – Der kan du også få gode anaglyfe briller slik at du kan se ”3D-bildet” etter at du har satt sammen de to bildene til et anaglyft 3D-bilde. Det finnes også butikker/nettbutikker i Norge som selger slike briller. Standarden ser ut til å være rødt til venstre øye og blått/cyan for høyre øye. Man kan selvsagt prøve å lage slike briller selv med papp, rød og blå gjennomsiktig plast/farget cellofan eller lignende.

Programvare og linker:

Gratis programvare som gjør det enkelt å sette sammen to bilder til et anaglyft stereoskopisk bilde. Programmet har auto-funksjon som til en viss grad retter opp skakke bilder mm:

http://www.stereomaker.net/eng/index.html eller

http://www.stereoeye.jp/software/index_e.html . Det finnes mange flere programmer i forhold til anaglyfe bilder, men disse må man kjøpe.

Diverse linker til 3D og stereografiske greier: http://www.rainbowsymphony.com/3dlinkz.html

http://medlem.spray.se/stereofotogruppen/docs/012_Download_Edit.html

http://www.stereoscopy.com/cgi-bin/links/hotlinks.cgi

Grei videotutorial (opplæringsvideo) som viser hvordan man kan lage anaglyfe 3D bilder i Photoshop, i gråtoner eller i farger på egen hånd uten hjelpeprogram.

http://www.wonderhowto.com/how-to-create-3d-anaglyph-images-with-photoshop-153189/

Vær oppmerksom på at dersom man har nedsatt syn på et øye eller andre problemer med synet, så kan stereoskopisk 3D kanskje ikke fungere optimalt.

Har du anaglyfe briller (blå/røde), så kan dette nettstedet kanskje være interessant å kikke på. Tegn ”3D” med anaglyfe briller i nettleseren: http://www.neave.com/anaglyph/

Reklamer

Om digital bildeskaping

Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst Norge.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s